donderdag 15 mei 2014

Het Kwintet van Bogaerts


Ondanks de generatiekloof binnen het schrijversduo Bogaerts, hebben vader Willy en zoon Steven op literair vlak nagenoeg dezelfde smaak.

Hun top vijf wordt afgesloten met Stoner van John Williams. Het boek beschrijft het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man. En toch kan deze roman niet beter omschreven worden dan de uitgever het doet. 'Heel soms krijg je een boek in handen dat je wegblaast en verbijstert. Het raakt je in je diepste wezen en doet beseffen dat het nobele beroep van uitgever het mooiste vak op de wereld is.'

Op vier staat Alsof het voorbij is van Julian Barnes. Put het leven ons uit zodat we ons uiteindelijk kunnen verzoenen met de dood? Is een mensenleven meer dan de som van de gebeurtenissen? Laat de tijd de dingen verstarren tot vastgeroeste anekdotes of haalt hij er juist de scherpe kantjes af? Het zijn de vragen die Barnes steeds opnieuw bezighouden. Zo ook in deze roman waarin een man voorgoed afscheid neemt van de beloftes van zijn jeugd.

De derde plaats wordt ingenomen door Tweede persoon enkelvoud van Sayed Kashua, Israëliër, Arabier en schrijver. In deze roman toont hij hoe het is om als Arabier in Israël te leven, en specifiek in Jeruzalem. 'Een verwarrend bestaan', zegt hij zelf, waarin hij moet opboksen tegen vooroordelen, discriminatie en lezers die zijn boodschap niet (willen) begrijpen.

Plek twee werd voorbehouden voor Tsjik van de Duitse schrijver Wolfgang Herrndorf. Dit verhaal van de groteske vakantiereis van twee tieners en hun hilarische avonturen bevat alle ingrediënten van een traditionele road novel : absurde situaties, gebrek aan geld, op niets af reizen, alcohol, ontroering en heerlijke personages die de onvoorwaardelijke sympathie van de lezer krijgen.  

Bovenaan prijkt al jaren Vuurvlinder van Yvonne Vera, een roman over een Afrikaanse vrouw die liefde, geluk en zelfstandigheid wil. Vera, spijtig genoeg pas dertig jaar oud als ze in 2005 overlijdt, is een echte taalkunstenares en haar proza heeft een overrompelende beeldende kracht. Vooral de scène over meer dan tien bladzijden waarin het hoofdpersonage met een priem een abortus pleegt is ijzingwekkend mooi in haar radeloze wreedheid. Vera laat een nieuwe stem horen vanuit het Afrikaanse continent: de stem van de vrouw. Ze hangt geen nostalgisch beeld op, maar ze is eerder op zoek naar een nieuwe identiteit.


Het kan opmerkelijk lijken dat het schrijversduo, dat inmiddels al acht thrillers op zijn actief heeft, resoluut heeft gekozen voor een genre dat niet onmiddellijk aansluit bij hun eigen werk. Wie hun boeken echter beter kent, zal vaststellen dat hun eigenzinnige hoofdpersonage commissaris Claude Bottu niet onderuit komt aan de verpletterende invloed van het verleden op een mens, een element dat ook terug te vinden is in elk van de vijf romans uit de top vijf van Bogaerts. Ook in hun meest recente boek Helium is dat het geval. Daarin worden twee oudere vriendinnen tegelijk verliefd  op de vijfentwintig jaar jongere Antonio, waardoor hun goed afgedekte verleden weer helemaal opengehaald zal worden.

Helium van uitgeverij Houtekiet is nu verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten