woensdag 16 juli 2014

Het Kwintet van Michael Pilarczyk

Vijf boeken die het leven mooier maken

1. De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry
Het is knap hoe Saint-Exupéry alle wijsheid van de wereld zo intens klein heeft kunnen samenvatten in dit schitterende sprookje van alle tijden. Deze Franse filosoof beschrijft universele levenswijsheden kinderlijk eenvoudig, en toch zijn ze voor grote mensen vaak nog te ingewikkeld om te begrijpen. Zodra kleine mensen groot worden vertroebelt hun zuivere waarnemingsvermogen en zien ze alleen nog de subjectieve interpretatie van hun eigen werkelijkheid. Als je het leven even niet meer ziet zitten, wees dan een Kleine Prins.

2.   De alchemist - Paolo Coelho
Meer dan 65 miljoen mensen lazen deze sprookjesachtige roman over een schaapherder die op zoek gaat naar zijn eigen waarheid. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de Alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Zijn advies aan de jongen is om te luisteren naar zijn hart, dat alles kent, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren. Waar je hart is, is ook je schat, zegt de Alchemist. 
- “Als je van iemand houdt, kun je alles worden. Als je van iemand houdt, heb je geen enkele behoefte om te begrijpen wat er gebeurt, omdat alles binnenin je gebeurt, en kun je jezelf veranderen in wind. Mits de wind helpt natuurlijk.” - Een vertelling met de intense wijsheid. Meer dan tien keer gelezen...

3.  Inwijding - Elisabeth Haich
Een deels autobiografisch verhaal van de spirituele lerares Elisabeth Haich. Als jong meisje krijgt ze visioenen over haar incarnatie als dochter van een Egyptische farao. Haar wens is om ingewijd te worden als priesteres. Door de hoge priester Ptahhotep wordt ze onderwezen in de Egyptische geheime leer over filosofie, kosmologie en piramidebouw. Deze klassieke vertelling geeft veel informatie over het denken en leven van de oude wijsheid en het geeft tevens een goed beeld van de wetten van karma en reïncarnatie.

4.  De Wereldziel - Frédéric Lenoir
Als we alle namen voor God samenvoegen tot De Wereldziel. Een boek met wijsheden en levenslessen, op basis van aloude vertellingen en anekdotes, die gegoten zijn in een geromantiseerd verhaal. Als roman niet heel sterk geschreven, maar de intrinsieke waarde is zeker de moeite waard om tot je te nemen.

5.  De Korte Geschiedenis van het Bedrog - Herman Koch
Ik ben fan van zowel Herman Koch als van Arnon Grunberg. Vooral Blauwe Maandagen van Grunberg vind ik een geestige vertelling. In hun schrijfstijl zie ik een overeenkomst om de waarheid, zelfs als die verzonnen is, te vermaken tot iets vermakelijks. Herman Koch ziet de noodzaak in van het oprekken van de werkelijkheid. Verhalen worden nu eenmaal waarachtiger als je er meer bij verzint. Een andere aanrader van Herman Koch is Eten met Emma. Klein, dun boekje, maar met heerlijke ironische humor. 

Dansen in de Hemel van uitgeverij Invictus is nu verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten